Vragen

Wat is de procedure na aanmelding met of zonder verwijzing

Sinds 2006 kan u zonder verwijzing in behandeling komen. Dit heet ‘Directe Toegang Fysiotherapie (DTF). Tevens kunt u worden verwezen door uw huisarts of specialist voor een behandeling van de fysiotherapeut. Na uw inschrijving ziet de procedure er doorgaans als volgt uit:

- U wordt eerst gescreend om te bepalen of onze zorg voor dit moment de juiste keuze is;

- Na de screening volgt een onderzoek en een diagnose;
- Het behandelplan wordt besproken;
- Het kostenplaatje wordt (eventueel) geschetst;
- De behandeling start.

Is het mogelijk om per 1 januari direct naar de fysiotherapeut te gaan?

Het is mogelijk om per direct naar de fysiotherapeut te gaan. Dit wordt ‘directe toegankelijkheid naar de fysiotherapeut’ genoemd. U heeft hiervoor geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Zijn er ook uitzonderingen op deze nieuwe regel?

Ja, die is er. Als uw ziektebeeld een chronische indicatie is en op de ‘Lijst Borst voor fysio- en oefentherapeutische behandelingen staat, is een verwijzing nodig van de huisarts of specialist. Enkele voorbeelden hiervan zijn: COPD, Parkinson of een heup- of knieoperatie. Fysiotherapie aan huis vereist altijd een verwijzing van uw huisarts.

Hoe weet ik of ik voor fysiotherapie verzekerd ben?

In overleg met één van onze receptionistes/administratief medewerksters kan Fysio- en manuele therapie Overhees via het zorgsysteem inzien of u en hoe u aanvullend verzekerd bent. Vervolgens kan de behandelende fysiotherapeut in overleg met u een totaal overzicht maken van de te verwachten kosten.

Voor welke klachten is Manuele Therapie geschikt?

  • Nek- en hoofdpijn;
  • Nek- en schouderklachten die doortrekken tot in de armen;
  • Hoge rugklachten in de rug met rib- en borstpijn;
  • Lage rugklachten met eventueel uitstraling in de benen;
  • Duizeligheidsklachten;
  • Kaakklachten;
  • Sportblessures (bijvoorbeeld achillespees- en kniepijn);
  • Tennisarm en golfersarm;
  • Een stijve schouder.

Wordt het Medisch Trainen door mijn verzekering vergoed?

Nee. Deze wordt niet door uw verzekering vergoed. Het Medisch Trainen Overhees komt voor uw eigen rekening.

Moet ik tijdig afbellen?

Ja. Als u 24 uur voor uw behandeling afbelt dan kunnen wij meteen een nieuwe beter passende afspraak inplannen. Indien u niet of minder dan 24 uur voor uw behandeling afbelt dan moet Fysio- en manuele therapie Overhees helaas de gereserveerde tijd rechtstreek aan u doorberekenen.

Wat gebeurd er als de behandeling is afgerond?

Als u bent uitbehandeld bij Fysio- en manuele therapie Overhees krijgt u per e-mail een uitnodiging voor een enquête:  de landelijke Fysio Prestatie Monitor (FPM).
De FMP geeft via een website inzicht in hoe verschillende fysiotherapiepraktijken scoren op belangrijke onderdelen. Elke praktijk is verplicht  hier aan mee te doen. U bent daarentegen niet verplicht om mee te werken aan de enquête. Als u geen interesse heeft, kunt u dit aangeven bij uw fysiotherapeut.