Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Manuele therapie is gericht op het onderzoeken en behandelen van klachten die zijn ontstaan uit stoornissen van de wervelkolom en alle andere gewrichten van het menselijk lichaam. De wervelkolom en de andere gewrichten (heup/schouder) zijn niet los van elkaar te zien. 
Het zenuwstelsel speelt een belangrijke rol. Het zenuwstelstel is de centrale computer van het lichaam. De gewrichten zijn de scharnieren waarmee het lichaam beweegt. Een stoornis in de beweging van de gewrichten kan de oorzaak zijn van het ontstaan van klachten. Een stoornis kan ook gevolgen hebben in het functioneren van het zenuwstelsel en hiermee de klachten beïnvloeden.Werkwijze van manuele therapie
Manuele therapie is erop gericht deze bovenstaande gewrichtsstoornissen op te heffen. Door middel van manipulatie – of mobilisatietechnieken wordt getracht om deze gewrichtstoornissen weg te nemen. Dit zijn gedoseerde handgrepen die rechtstreeks het lichaam aangrijpen. Zodoende kan een manipulatie gepaard gaan met een "knakje". 

Manuele therapie wordt uitgevoerd door een manueel therapeut. De manuele therapeut heeft naast zijn/haar algemene fysiotherapeut opleiding een aanvullende opleiding manuele therapie gevolgd (gemiddeld 4 jaar). De manuele therapeuten van Fysio- en manuele therapie Overhees zijn erkend door de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT). Deze vereniging zorgt voor registratie en verplichte na-en bijscholing van de manueel therapeut zodat u hier altijd wordt behandeld door een manuele therapeut die ter zake kundig is. 

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

  • Hoofd- en nekpijn;
  • Nek- en schouderklachten die doortrekken tot in de armen;
  • Rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
  • Lage rugklachten, die eventueel doortrekken in de benen;
  • Bepaalde vormen van duizeligheid;
  • Kaakklachten.